Zuivering

Verzinkerij Schippers moderniseert afvalwaterzuiverings-installatie

november 10, 2023

Oprichter Pake(opa) Jelke Schippers startte in 1963 in Harkema met de elektrolytische verzinkerij Schippers. Van een afvalwaterzuivering was in die tijd nog geen sprake. Milieuvervuiling was een nog onbekend begrip. Maar al in 1975 was Schippers één van de eerste elektrolytische verzinkerijen in Nederland met een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie. Kleinzoon en huidig mededirecteur Jan Harm Schippers vertelt: “Toentertijd verklaarde iedereen ons voor gek met zo’n grote investering maar nu is het al jaren verplicht”.

Schippers heeft in 2001 de complete hanglijn geautomatiseerd en hebben het haloppervlakte vergroot van 840 m2 naar 2400 m2. Schippers vertelt: “Een paar jaar geleden hebben mijn broer Jelke en ik in samenspraak met chemieleverancier MacDermid Enthone Industrial Solutions afstand gedaan van het zes waardige chroom in de badenreeks.  Qua productiefaciliteiten zitten we goed op dit moment en daarom konden we ons concentreren op de afvalwaterzuiveringsinstallatie.  De installatie was door Pake in 1975 als één van de modernste afvalwaterzuiveringsinstallaties in de branche gebouwd. Alle bakken waren in beton in de grond gebouwd. De sedimentatietank was wel  5 meter diep”,  vertelt Jan Harm Schippers.  “De overheid wilde van ons garanties hebben dat de bakken allemaal dicht waren. Tsja, dat is niet eenvoudig aan te tonen en om garanties te kunnen geven waren grote investeringen nodig. We hebben er toen maar voor gekozen om de complete afvalwaterzuiveringsinstallatie te vervangen door een volledig automatische bovengrondse installatie”.

“We hebben er voor gekozen om met EnviroChemie uit Haarlem te werken. Dit bedrijf is een bekende in de metaal oppervlakte behandelingsbranche en men ging erg flexibel om met onze wensen en mogelijkheden. Een voorbeeld van deze flexibiliteit was het feit dat we de filterpers hebben hergebruikt en dat we de buffertanks zelf hebben aangeschaft. EnviroChemie heeft al deze onderdelen aan elkaar geknoopt en heeft zelf het hart van de installatie en de besturing geleverd. Daarbij kwam natuurlijk ook nog dat we niet uit bedrijf konden gaan. De nieuwe installatie is gebouwd terwijl de oude installatie nog in bedrijf stond. De overstap van het oude naar het nieuwe proces verliep vlekkeloos” aldus Schippers.

“ Wij zijn qua installatie van een antieke installatie uit de jaren 70 van de vorige eeuw naar een hoog moderne installatie in 2018 gesprongen. Het is werkelijk fantastisch om elke keer weer te bemerken dat de installatie echt volledig automatisch draait. Ik hoef nu niet meer te controleren of er genoeg loog wordt toegevoegd en of de flocculatie goed functioneert, etc, etc.  Alles gaat gewoon vanzelf.” vertelt een enthousiaste Schippers.

Sales manager van EnviroChemie Sicco Hilarius legt uit hoe het nieuwe proces werkt: “In principe werkt de nieuwe installatie exact zoals de oude. In de nieuwe Envochem Col installatie is echter alles geautomatiseerd en bovengronds gebouwd. Het betreft hier een zogeheten ONO installatie waarbij ONO staat voor Ontgifting , Neutralisatie en Ontwatering. Het ontgiften was al niet meer nodig omdat Schippers het chroom(VI) al enkele jaren geleden in de band had gedaan.
Wij hebben diverse gesprekken met Schippers gehad en daaruit bleek wel dat het niet mogelijk was om een complete installatie nieuw aan te leveren. Met die kennis moet je dan omgaan en hebben wij geprobeerd om toch tot een voor beide partijen goede oplossing te komen. Ik mag nu wel zeggen dat dit zeer goed is gelukt”.

De door de overheid gestelde lozingsnormen worden gemakkelijk behaald en daarmee is de kans op overschrijdingen bij Schippers verleden tijd.